Nunta de 10 stele

Gânduri

Deseori, ziua nunții este ca dimineața de dinaintea examenului, despre nunta (începând cu primul pas din organizare), nici nu mai încape discuție, fiind un proces anevoios.

Ș-atunci, cum să avem o nunta de 10 ‪‎când ziua nunții este ca un examen?

După o noapte de citit, învățat, studiat, suntem așa de obosiți încât ne dorim doar să treacă examenul. Atât. Să fi meritat efortul depus pentru a învăța. Și rezultatul apare. Totul se reduce la o notă. Mai bună sau mai puțin bună (în funcție de cum am reușit să demonstrăm ce am învățat).

Așa se întâmplă și cu nunta. Intrăm în cercul vicios al organizării: alegeri, pregătiri, reorganizări. Și, în ziua nunții, fiind atât de obosiți după acest proces anevoios, uităm să ne bucurăm. Ziua nunții devine (cumva) ca o examinare. Oare am pregătit totul cum trebuie? Să nu uităm verighetele! Au venit domnișoarele de onoare? Cum stăm cu timpul? La cât trebuia să fiu gata? Sunt doar câteva dintre întrebările care ne ocupă mintea atunci.

Și totuși, ziua nunții nu este un examen. De fapt, este ziua voastră, ziua în care să vă bucurați. Este ca o zi de vacanță pe care s-o petreceți cum se cuvine și de care să vă amintiți cu drag.

“Ce bine că mi-ai adus fotografiile, așa îmi mai amintesc și eu cum a fost nunta.”, îmi spun mirii, cu entuziasm, când ne vedem după nuntă. Într-adevăr, fotograful și videograful sunt acolo pentru voi, să “rescrie” povestea voastră (și nu spun asta doar pentru că sunt fotograf de nunta). 

Până la ziua nunții, iacătă 10 gânduri despre nuntă care să vă ajute să nu vă raportați la acest proces (de la organizare, la ziua nunții) ca la un examen:

  1. Nunta nu este o destinație (…sau un examen), ci un parcurs. Bucurați-vă de tot parcursul: de la primii pași în organizare, până la ziua nunții (chiar dacă, just, sunt momente care sunt departe de a fi totul roz). Mmm să ne gândim… “Goana” după restaurantul potrivit? Alegerea restaurantului după data nunții sau invers? Alegerea rochiei de mireasă?
  2. Organizarea nunții este ca un proiect. Are și urcușuri și coborâșuri, dar, treptat, lucrurile încep să prindă contur.
  3. Investiți timp în organizarea nunții cu acei oameni faini cu care vă face plăcere să petreceți timp.
  4. Alegeți fotograful și videograful după chimia, nu după „aparatură” pe care o au. Alegeți-i pentru viziunea și felul în care rescriu povestea voastră.
  5. Invitați la nuntă acei oameni care vă sunt aproape, cu care împărtășiți emoții și amintiri.
  6. Și-apoi, alegeți muzica pe sufletul vostru și va fi și pe sufletul prietenilor voștri. 
  7. Dansul mirilor e momentul vostru. Trăiți-l cu tot cu emoțiile de la pachet!
  8. Și sesiunea foto din timpul nunții tot pentru voi este, nu pentru că vrea fotograful. Așa că bucurați-vă din plin de ea (și a nu se confunda cu sesiunea din facultate :D).
  9. 24 de ore. Ziua nunții. Dar cât o vacanță de vară. Vă mai amintiți de vacanța de vară? (Eu tare bine-mi amintesc! Abia o așteptam!) Pregătiți-vă pentru ziua nunții ca pentru vacanța de vară, nu ca pentru un examen.
  10. Nunta spune povestea voastră, așa că alegeți să urmați acele “obiceiuri” care vi se potrivesc și de care vă doriți să vă amintiți peste ani. Credeți că invitații vor fi fericiți și fără să mănânce din turta miresei? Săriți peste. Nu doriți furatul miresei? Foarte bine.

Pe scurt, ca ziua nunții să nu devină un examen pentru voi: alegeți oamenii cu care veți lucra după chimia cu ei (și asta va face diferența). Și, poate cel mai important, fiți atenți la sentimentele voastre. O vorbă faină spune că nu ceea ce fac sau spun ceilalți ne supără, ci felul în care ne raportăm noi la asta. 

Și, că tot veni vorba despre ceilalți, înainte de nuntă, nu uitați că ați luat decizia de a vă căsători pentru povestea voastră de iubire, nu pentru că trebuie, e timpul să ne căsătorim, etc. etc. Vezi povestea completă aici.

@Cei căsătoriți, cei care ați avut deja ziua nunții, dacă sunteți de acord cu cele 10 gânduri despre nuntă, faceți în așa fel încât să ajungă și la prietenii voștri necăsătoriți.

Tagged , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *